CEMBER MUTFAKTA
CEMBER MUTFAKTA

MUTFAK SOHBETLERİ VE TARİFLER

Hoşgeldiniz ( Giriş | Kayıt Ol )

Oylama 0

ZEYTİNLİ EKMEK

Tarafından yollandı çember, 18.04.2009, 08:45:00 in EKMEKLER

Elde ekmek yapımına devam.. O yumuşacık hamuru yoğurmak bana inanılmaz keyif veriyor.. Bugün bu ekmeği yaparken aklıma çocukken annemin bana fırından aldırıp kızarttığı ekmek hamurları geldi.. Akşam üzeri çayla ve peynirle ne güzel giderdi o kızarmış hamurlar.. Kendi hazırladığım hamurla bu nostaljiyi en kısa zamanda yaşamalıyım diye düşündüm..
Ölçüler yine kırkfırın ekmek kitabından (ama ölçüleri yuvarladım)..

Malzemeler:
2 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 su bardağı su
15-20 adet zeytin

Yapılışı:
Un, maya, tuz ve şekeri yoğurma kabında iyice birbirine karıştırıyoruz.. Zeytin hariç diğer malzemeleri katıp 8-10 dakika yoğuruyoruz.. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamurumuz olacak.. Kabın üzerini stretch filmle kapattıktan sonra beze sarıp ılık bir yerde (ben güneşli cam önünde bekletiyorum) bir saat bekletip hamurun mayalanıp iki kat büyümesini sağlıyoruz.. Bir saatin sonunda hamurumuzu 3-4 dakika daha yoğurup elimizle yuvarlayarak uzun bir rulo haline getiriyoruz.. Rulonun içini açarak çekirdeklerini çıkarıp irili ufaklı doğradığımız zeytinlerimizin yarısını dolduruyoruz.. 20 cm çapında (ben kelepçeli olanlardan kullanıyorum) bir kabı zeytinyağı ile güzelce yağlayıp rulo hamurumuzu kendi etrafında döndürerek kabın içine yerleştirip, kalan zeytinleri üzerine döküyoruz..




Bu hale getirdiğimiz hamurumuzu yine üzerini örtüp sıcak bir yerde bir saat daha mayalandırdıktan sonra önceden ısıttığımız 200 derecelik turbo fırında 30 dakika pişiriyoruz.. Ve böyle bir ekmeğimiz oluyor..



Görünüşü gibi tadı da nefis oldu..


Bu giriş için izler [ İz URLsi ]

Bu giriş için hiç iz yok


Yorumlar

  emrahuytun, 18.08.2009, 16:38:56

Ele yapışmıyor diyorsun ama benim elime hep yapışıyor bu hamurlar, nedir bunun sırrı?

  çember, 16.12.2009, 00:26:42

Eline yapışıyorsa unu az gelmiş demektir.. Yapşmayana kadar azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam etmen gerekir.. Azar azar diyorum çünkü unu fazla olursa bu sefer de olması gerekenden katı bir hamur elde edersin bu da ekmeğin sert olmasına neden olur.. Ekmek yaptığını bilmiyordum, kolay gelsin smile.gif

  emrahuytun, 16.12.2009, 01:18:35

Amatör olarak ekmek yapımıyla iştigal etmekteyim. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim smile.gif. Şaka bir yana ekmek yapmak kadar kendi yaptığın ekmeği yemek büyük bir keyif. Tariflerini deneyeceğim.

  Adore, 18.09.2011, 01:23:32

Zeytinli bidda diye bir şey yemiştim.
Zeytinlerin çekirdeği içindeydi, yerken dikkatli olmak gerekiyordu.
Bir de "zeytinli" adıyla rulo şeklinde bir şey yemiştim.
Çok güzeldi ve bir tane yemekle olmuyordu, kendimi tutamayıp bir kaç tane daha yemiştim.
Benim yediğim zeytinli ekmek ise kara fırında pişirilmişti.
Zeytinler dıştan görünmüyordu.
Hamuru esmer buğday unuydu, içinde bazı farklı katkılar da vardı.

 
« Bir sonraki en eski · CEMBER MUTFAKTA · Bir sonraki en yeni »


Resmim


0 Kullanıcı(lar) görüntüsü

0 Misafir(ler)
0 Üye(ler)
0 Gizli üye(ler)


Blogumda Turlayın



Twitter Şu Anda Ne Yapıyorum


En son Ziyaretçiler



Dün, 10:38:26


14 Apr 2019 - 14:48


9 Jun 2015 - 1:12


24 Mar 2015 - 11:26


11 Feb 2013 - 10:06

Google İle Paylaşılan Maddeler


NEDEN MUTFAKTAYIM..



Yemek, pasta, börek yapmayı eskiden beri çok severim.. Ama çalışırken yeterli vaktim olmuyordu.. Şimdilerde mutfağa istediğim kadar zaman ayırabiliyorum.. Mis gibi yemek kokuları bana hep annemin mutfağını ve çocukluğumu hatırlatır.. Mutfak benim için güven ve sevgi demek.. Evin en sıcak yeridir bana göre.. O yüzden yemeği ortam uygunsa mutfakta yemeyi ve uzun mutfak sohbetlerini çok severim.. Burada kendimin, annemin ve halamın tariflerini, şunu şunla karıştırsam nasıl olur acaba diyerek ortaya çıkardığım çeşitleri mutfak sohbeti yaparak anlatacağım..

Yaşasın mutfak keyfi..






MEYVALAR



Meyva resimlerini çok seviyorum.. Bu kiraza bayıldım..



Bu çilek resmine de..



Ve bu limonlara da..







SENEYE GÖRÜŞMEK ÜZERE