Ýbrahim Sadri |
Bölüm Kurallarý
80'ler ve öncesine ait Edebiyat ile ilgili konularý bu baþlýk altýnda açabilirsiniz.
Güzel Paylaþýmlar
![]() ![]() |
Ýbrahim Sadri |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Forum Demirbaþý
Ýleti: 6,131
Katýlým: 30.05.2007
Nereden: Zeytinburnu / Vargeller
Üye No: 68
Ruh Halim:
![]() ![]() |
Ýbrahim Sadri (1963 - ) þair, tiyatrocu
Ýstanbul'da doðan Ýbrahim Sadri, ilk ve orta öðrenimini burada tamamladý. Ýstanbul Üniversitesi iþletme Fakültesi'nde okuduktan sonra, yedi yýl tiyatroyla uðraþtý. Turnelere çýkarak, Anadolu'yu yakýndan tanýma imkaný buldu. Çeþitli gazete ve dergilerde yazý ve þiirleri yayýmlandý. Radyo ve televizyonlarda programcýlýk ve sunuculuk yaptý. Halen bir özel televizyonda program yapmaktadýr. Þiir ve tiyatro kasetleri de bulunan þairin, þiir kitaplari da mevcuttur. "Adam Gibi" Ýbrahim Sadri'nin 1988'den beri devam ettirdiði þiir-kaset serüveninin altýncýsý ve kendinden en çok söz ettireni oldu. Aslýnda kendini bir þair gibi görmediðini ama þiirlerinin olduðunu ve bu þiirlerini yýllardýr okuduðu söylüyor. Kendisinin iyi bir þiir okuyucusu olduðunu belirtiyor. Eski kasetlerinde de bulunan 'fondaki müzik', 'Adam Gibi'de oldukça fonksiyonel olarak yer alýyor. Ýbrahim Sadri'nin þiirlerinin belli bir dönemin ruh yapýsýný yansýttýðý belirtiliyor. Þiirlerinde, Türkiye'de 60'lý yýllarda doðan ve 70'li, 80'li yýllarýn kargaþa ile sükun arasýnda aykýrý yaþam biçimlerini idrak eden gençlerin bakýþ açýlarýný, yaþadýklarýný ve geçirdikleri süreçleri ifade ediyor. Ýbrahim Sadri bu dönemin kuþaðýna ve yaþadýklarýna tanýklýk etmek istediðini sýk sýk belirtmiþtir. Ýbrahim Sadri her ne kadar tiyatro, þiir, mizah ve televizyon alanlarýnda çalýþmýþ ve çalýþýyor olmasýna raðmen kendisini "tiyatrocu" olarak gördüðünü ifade etmekle beraber, tiyatroyu býrakmasýný tiyatronun kurumsallaþmamýþ olmasýna ve ekmek kapýsý olarak yeterli olmamasýna baðlýyor. Kaynak: Misafirlere Kapalý Link. Linkleri Görebilmek Ýçin Üye Olunuz. En sevdiðim þiir'i ise Kuþ Hatýralarý'dýr. bir daha asla geri dönmeyecek olan o güzel günleri ve ona ait olan bir çok güzel þeyi anlatýr bu þiir'i. KUÞ HATIRALARI Benim çocukluðumda soframýza kuþlar konar rüyalarýmýza melekler uðrardý. Kapýmýzdan yoðurtçu bahçemizden ishakkuþu kalbimizden yeni çýkan þarkýlar geçerdi. kýþýn bir sobamýz olurdu sobanýn yanýnda kedimiz kedinin önünde yün yumaðý bir Hayat Bilgisi fotoðrafý gibiydik. Yerli malý kullanan yurdunun üç tarafý denizlerle çevrili kuruincir üzüm fýndýk tütün çay narenciye kavun-karpuz yetiþtiren kuruüzüm inciri satan karþýlýðýnda çamaþýr makinesi radyo ve otomobil alan bir topraðýn fertleri... Biraz yoksul biraz mütevekkil biraz mahcup biraz kýrýlgan biraz naif ama hep umutlu... Özlerdik. Memleketteki halamýzý ince doðranmýþ bir dilim pastýrmayý yurttan sesler korosunu akþam komþuluklarýný radyo tiyatrolarýný sabah ezanýný kalaycýyý bozacýyý münir nurettin þarkýlarýný orhan boran yarýþmalarýný kandil gecelerini duvarlarýmýzýn sarmaþýklarýný bakkalýmýzýn utana sýkýla veresiye hatýrlatmalarýný okulönü kozhelvalarýný akþam oturmalarýný ve hayatý... Top oynardýk ip atlar kedi kovalar taþlarla birbirimizin baþýný yarar mahalle savaþlarý çýkarýr gece olunca da tutar babalamýzýn elinden yazlýk sinemaya gider Sadri Alýþýk Vahi Öz Belgin Doruk Cüneyt Arkýn seyreder Olimpos gazozlar içer güler eðlenir baðýrýr çaðýrýr dönerken yýldýzlarý sayardýk. Sýký çocuklardýk. Hepimizin birer yýldýzý vardý onlara isim takardýk onlar da bize isim takardý pus ve dumandan önce bu þehrin geceleri gözkýrpan ve isimler takýlan yýldýzlarý vardý. Benim yýldýzýma Mehlika adýný vermiþtik biz kimseden yana deðildik. Kimsenin de kendinden yana olmasýný istediði birileri olmazdý. Bir deðirmendeydik öðütülen öðütülürken türküler söyleyen buðday baþaklarýna benziyorduk. Ben çorbalardan tarhanayý yemeklerden kurufasulyayý sigaralardan harmaný belki bunun için çok sevdim. Yollar bozuk musluklar bozuk ziller bozuk paralar bozuk ama adamlar saðlamdý. Bu þehrin yýldýzlarý vardý. Saçlarýna kurdelalar takan çivitle yýkanmýþ beyaz çoraplarýna leke bulaþmasýn diye su birikintilerinden sakýnan gözleri önlerinde yürekleri ve beslenme çantalarý ellerinde küçük çocuklarý vardý bu þehrin bu þehrin yýldýzlarý vardý. Ben Fenerbahçeyi amcam Vefayý tutardý. Konya tahýl ambarý Mersin muz cennetiydi. Taksim'den Fatih'e troleybus kalkar Þiþhane'de mutlak raydan çýkardý. Vallahi hayat zor ve fakat çok matraktý. Muammer Karaca adýna bir tiyatro binasý yoktu bizzat kendisi vardý. Baþýmýz aðrýrdý komþumuz vardý gönlümüz daralýrdý komþumuz vardý Çorbamýzý umutlarýmýzý memleket kadar kalbimizi paylaþtýðýmýz komþularýmýz vardý. Geceleri bekçimiz gündüzleri sütçümüz bizim kadar zayýf da olsa nohuta makarnaya alýþmýþ da olsa Sarman adýnda bir kedimiz ceperimizde kýrýk misketlerimiz çamur bulaþýðý ellerimiz ve gülümseyen bir yüzümüz göstermekten utanmayacaðýmýz bir içimiz bir araya gelerek çektirebileceðimiz bir aile fotaðrafýmýz vardý. Bir sabah bütün iyi þeylerin Ayvansaray iskelesinden hayal ülkesine doðru demir alan bir þirket-i hayriyye vapuru gibi aramýzdan ayrýldýðýný gördük. Sonra Ayvansaray'ýn sularý çekildiðini yazdý gazeteler Süheyla hanýmýn Raci beyin Melahat mehveþ ablanýn Niko'nun Ercüment efendinin çekildiðini ise yazmadýlar nedense Ama yok ama yoklar. Ne harma sigarasý kaldý geriye ne olimpos gazozu ne Sadri alýþýk. Kalan bir tortuydu belki. Belki kýrýk bir rüya denizi belki suya düþürdüðümüz suretimizin cep aynamýza nüktedan bir yansýmasýydý herþey. Herþey Maltepe sigarasýnýn her arandýðýnda her bakkalda bulunabilmesi ile büyüsünü kaybetmiþti belki de. belki de biz bir rüya mý görmüþtük? Hadi hepsi yalandý. Hadi hepsi hayaldi. Hadi hepsini ben uydurmuþtum Ama rüyalarýmýzýn melekleri ve sofralarýmýzýn daim konuklarý kuþlar? Ya onlar? Onlarý siz de görmediniz mi? Sizin de sofranýza konup rüyalarýnýza uðramadýlar mý? Onlar da mý yalandý? -------------------- Titresin bir mum alevinde o eski günler, bir gümüþ çerçeveden seyret yine maziyi, bir nezaketli ince söz duyar da belki, o sararmýþ resmin hayat bulur yeniden.
|
| |
Bu iletiye te?ekk?r edenler: | |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Moderatör
Ýleti: 2,492
Katýlým: 08.07.2007
Nereden: Baþkent
Üye No: 236
![]() |
þiir'i þiir gibi okur Ýbrahim Sadri duygulu ve içten , Can Dündar, Müþfik Kenter, ve Ýbrahim Sadri'den þiir dinlemek ayrý bir keyif ve þevk verir bana , Atilla Ýlhan ve Tuncel Kurtiz'de çok bir derin okurlar þiirleri..
saygýyla anmadan geçmek istemedim ![]() On Yedi Yaþým Gibi ONYEDÝ YAÞIM GÝBÝ Sen benim onyedi yaþýmsýn, Deli çaðýmsýn... Sen benim ayakkabýlarýmýn arkasýna ilk basýþýmsýn . Ýlk cigaram, ilk ýslýðým, ilk kýzgýnlýðým, ilk aldanýþýmsýn. Sen benim ilk ütülü beyaz gömleðim , Ýlk þiirim, ilk kavgam , Yaþamý ilk farkediþimsin . Sen benim onyedi yaþýmsýn... Yazlýk sinemanýn kapýsýnda saçlarý taralý bir oðlan. Cebinde iki gazoz parasý Gönlüne tarifsiz rüzgarlar dolan . Ýki film bu akþam, Birinde Yýlmaz Güney oynuyor, birinde Fikret Hakan. Bak Suat Sayýn söylüyor cýzýrtýlý plaktan: '...Rüyadýr gördüðün bütün düþler , Gözlerin aklýmý periþan eyler , Aþk masalýndan þarkýlar söyler , Beni hülyalara salan gözlerin ...' Yazlýk sinemanýn kapýsýnda saçlarý taralý bir oðlan , Bir külah çekirdeði, mangal gibi yüreði var, bilesin... Sen benim onyedi yaþýmsýn, Deli çaðýmsýn... Aynaya ilk bakýþým , Babamla ilk kavgam, Evden ilk kaçýþýmsýn. Serçeleri sevdimse senden, Minibüslerde muavinlik ettiysem. 'Bir Teselli Ver'i dinlediysem Orhan Gencebay'dan, Emirgan'da çay içtiysem, Tophane'de sabahçý kahvelerini öðrendiysem , Nerden bildiysem þiirlerini Ümit Yaþar'ýn, Pazar sabahlarý kapýnýn önünden geçtiysem, Ýçimdeki kýpýr kýpýr bu soluk nereden ... Sen benim onyedi yaþýmsýn, Deli çaðýmsýn... Okulu ilk asýþým, Ýlk kez birine gümüþ kolye alýþýmsýn. Sen benim ilk sakarlýðým, ilk tuhaflýðým, ilk yakalanýþýmsýn. Sen benim onyedi yaþýmsýn... Mahallenin delikanlýsý, Elleri ceplerinde, dudaðýnda ýslýðý, Baþýnda kavak yelleri. Þarkýlar mýrýldanýyor. 'Zalimin zulmü varsa sevenin Allahý var' yeni çalýyor 45lik plaklardan. Hayri Þahin ortalýðý kavuruyor. Mahallenin delikanlýsý, Cebinde iki gazoz parasý. Yüreðinde garip bir pýtýrtý Alýþmaya çalýþýyor sana alýþmaya. Akþamlarý iþportaya çýkýyor, Bir defter, bir kalem, bir de çaký alana aynayý bedava veriyor. Yani günler geçiyor onyedi yaþýnýn bütün tadýyla ... Sen benim onyedi yaþýmsýn, Deli çaðýmsýn... Ýlk maça gidiþim, Cemil Turan'ý ilk seyrediþim, ilk sevincimsin. Ben anamýn muskasýný nasýl astýysam göðsüme öyle güvendiðimsin. Sabahlarý eskici geçiyor kapýdan Karþý komþu Nafile Teyze bakkaldan ekmek istiyor Çocuklar top kovalýyor mahallenin arsasýnda Bir bakýyorum cama da iki güvercin konuyor iyi mi, Herþey güzel oluyor. Bu hengame nasýl yakýþýyorsa Ýstanbul'a bana da aþk öyle yakýþýyor. Anam koþ kapa diyor musluklarý,üç gündür akmayan sular geliyor. Ben onyedi yaþýndayým, hayat benden yana duruyor ... Sen benim onyedi yaþýmsýn, Deli çaðýmsýn... Sen benim ayakkabýlarýmýn arkasýna ilk basýþýmsýn. Ýlk cigaram, ilk ýslýðým, ilk kýzgýnlýðým, ilk aldanýþýmsýn. Sen benim ilk ütülü beyaz gömleðim, Ýlk þiirim, ilk kavgam, yaþamý ilk farkediþimsin... Sen benim onyedi yaþýmsýn, Sen benim, sen benim, sen benimsin. Sen benim herþeyimsin. Hiçbirþeyimsin, hiçbirþeyimsin ... -------------------- ![]() Birinin çýkýp; bu bir kamera þakasý, kameraya el sallayýn demesini bekliyorum .. Hayat, o derece yani ! |
| |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Forum Demirbaþý
Ýleti: 4,581
Katýlým: 02.06.2011
Üye No: 54,831
Ruh Halim:
![]() ![]() |
Ýbrahim Sadri'nin okuyuþu bir baþka oluyor..
-------------------- Doðduðum gün yüzüme bakýp gülümseyen melek, seni hiç unutmadým
|
| |
![]() ![]() |
Benzer Ba?l?klar
Baþlýk | Yan?tlar | Konuyu Ba?latan | Okunma | Son Faaliyet | |
---|---|---|---|---|---|
![]() |
Sadri Alýþýk | 23 | alpino | 10,319 | 15.05.2016 - 17:28:04 G?n: hazan |
![]() |
Sadri Alýþýk | 0 | çember | 1,139 | 01.04.2008 - 13:38:28 G?n: cember |
![]() |