IPB

Hoþgeldiniz ( Giriþ | Kayýt Ol )

> Sporcular - Takimlar

80'ler ve öncesinin unutulmaz spor olaylarýný,takýmlarý ve sporcularýný bu bölüme yazabilirsiniz.

2 Sayfa V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Futbol Anýlarý
Mrbom
mesaj 04.10.2007, 04:11:18
Ýleti #1

Grup Simge

Grup: Administrator
Ýleti: 4,581
Katýlým: 26.05.2007
Nereden: Ýstanbul
Üye No: 47
Ruh Halim:

Hafizamda kalan bir kaç olay...

Amatör kümede bir maç oynaniyor.evsahibi takimin sampiyon olabilmesi maçi en az 28 farkla kazanmasi lazim.dolayisiyla rakip takim maçtan önce ayarlaniyor sike yapmasi için...maç basliyor...önce 1 sonra 2,3,6,9,18 derken maç 29-0 bitiyor...isin enteresan tarafi kaleci yedigi 26.golden sonra hakeme,golün ofsayt oldugu yönünde itiraz edip biggrin.gif küfür ederek oyundan atiliyor...sampiyonlugun diger adayi olan takim bu sonuca itiraz ediyor...maçtan sonra hakeme soruyorlar;yav hiçmi süphelenmedin maçta sike oldugundan...hakemde;aslinda 27.golden sonra bende biraz süphelenmeye basladim diye kendini savunuyor tongue.gif

Bir BJK-Boluspor maçi...Rakip önce ofsayttan bir gol atmis sonra BJK nin bir golü iptal edilmis, rakip bir gol daha atmis... Sari firtina Metin Tekin baslama vurusunda topun basinda bekliyor,hakemde hemen yaninda...Hakem sormus niye baslamiyosun Metin Tekin'in cevabi siz kendi sahaniza geçin basliyacam...

Bir fenerbahçe sariyer maçi...seytan ridvan o sene sariyerde firtina gibi esiyor... fenerbahçeli defans oyuncusu erdogan(arica)bir türlü ridvani durduramiyor...baktiki olmicak bir pozisyonda ridvana;yeter be oglum git acikta cem'in(pamiroglu)kanadinda oyna,belamisin nesin...ridvanda söyle diyor;abi ne kiziyorsun ya zaten cem abi yolladi buraya beni...

--------------------
Play it again,Raphael
Go to the top of the pagePM

+Quote Post
Bu iletiye te?ekk?r edenler:
Wham
mesaj 04.10.2007, 16:33:14
Ýleti #2

Grup Simge

Grup: Mazi Hocasý
Ýleti: 1,199
Katýlým: 14.05.2007
Nereden: Istanbul
Üye No: 6

O kadar çok anim varki ama hiç unutamadigim ve o zamanki arkadaslarimin bile hala hatirladigi bir anim..

Bir mahalle maçi yapiyoruz ve çok önemli resmen derby niteliginde yasim o zamanlar 8 yada 9 neyse 7'serlik 2 takim basladik maça ben her zamanki gibi topu kaleciden aldim basladim çalimlara 1 , 2 , 3, 4, 5, 6 ve kaleci ile karsi karsiyayim oraya kadar gelipte golü atmamak olmaz inanin bana karsimdakiler benden fizik olarak ve teknik olarakda çok daha üstün topçulardi ve kaleciyide geçip sol ayagimla golü attim inanin bana hayatimda en büyük sevinci o zaman yasamistim bütün takim arkadaslarim sevinçten uçuyorduk karsi takimin kaptaninin bu sözünü hiç unutamam '' Ulan Serhat helal olsun'' maçta 2 gol daha attim ve kazanmis resmen sampiyon gibi sevinmistik o maçtan sonra amatör takima yazdirdi arkadaslar beni ve ilk maçimi normal boyutlarda toprak sahada 7 nolu forma ile oynamistim forma beyaz mavi renkteydi iste böyle hocalarim benden bu kadar..

+Quote Post
redline
mesaj 05.10.2007, 18:54:17
Ýleti #3

Grup Simge

Grup: Emektar Mod.
Ýleti: 274
Katýlým: 14.06.2007
Üye No: 136

14 sene önce eski oturdugumuz mahallede,kozyatagi bora egtim sahasinda hali saha maçlari yapardik.Kalede kendime olan asiri güvenim ve takim arkadaslarimin becerisi sayesinde çok rahat maçlar çikarirdik...Bazen maç sonunda rakip takim forveti gelip " birdaha getirmeyin bu kaleciyi..." gibi laflar sölerdi...Aradan yillar geçti....Ayni takimda oynadigimiz arkadaslarim beni maça davet etti...Onlari bastan uyardim,eski formumdan uzak oldugumu ve fark yiyecegimizi söledim...Ama inanmadilar...Çokta önemli bir maçmis...O gün 20 tane gol yedim... Birdaha maç için aramadilar...

--------------------
" Bilmeden yeþilliðine düþmüþ birdamlayým ben , tüm dünyanýn kökünde herþeyin kaynaðý sen..."

+Quote Post
ARUZKOLIK
mesaj 05.10.2007, 21:28:44
Ýleti #4

Affan dedeye para saydým, Sattý bana çocukluðumu
Grup Simge

Ýleti: 1,610
Katýlým: 21.07.2007
Nereden: Düzce
Üye No: 299
Ruh Halim:

Beni en fazla etkileyen olay,okul takiminda sag açik oynadigim sene ayagimi kirip 2 ay yesil sahalardan ve tahta siralardan biggrin.gif  uzak kalisimdir.Orta 2 ya da 3 dü.Az kalsin;yesil sahalardan ve tahta siralardan uzak kalisi,kabus gibi bir sinifta kalisla süsleyecektik.Annemin,bütün esofman,forma ve kramponlarimi ortadan yok etmeside ayni tarihlere rastlar...

+Quote Post
darko
mesaj 05.10.2007, 22:50:38
Ýleti #5

Grup Simge

Ýleti: 1,159
Katýlým: 24.05.2007
Üye No: 44

13-14 yaslarimdayken bizim mahallenin abilerinin maçini seyrediyordum,derken içlerinden biri sakatlandi geç oyna dediler. Genelde defansta oynardim öyle çokta göze batan futbol yeteneklerim yoktu dogrusu.Daha ilk anlarda aldigim bir pasla minyatür kaleye uzaktan çok sik bir gol attim.Bir anda herkes saskinlikla bana bakmisti. Ben tabi o gazla hayatimin maçini oynadim. Adeta yürüyerek herkese çalim atabilen bir abiye adim attirmamistim.

Ama eski günler geride kalmis artik 2 sene önce hali sahada bir maç yaptik ki o güne kadar 7-8 sene ayagim topa degmemisti daha 10 dakka da bittim adeta ,geri kalan süre içerisinde de savunma da tutmakla yükümlü oldugum henüz yeni 20'li yaslarinda olan arkadasi aramakla geçti

--------------------
MAZINDE BIR TARIH YATAR

+Quote Post
muratuas
mesaj 06.10.2007, 09:32:41
Ýleti #6

Grup Simge

Ýleti: 971
Katýlým: 15.05.2007
Üye No: 10

evet benimde bir çok futbol anim var tabiki topicin en iyi müsterilerinden olacagim galiba
tabi bizim anilar hem tribünde hem sahada ..sahadakilerden baslayalim..
evet ben top oynadim çok yetenekli fakat çok tembel oldugumdan malum boga burcu futbolcu olamadim tabi genellikle dar gelirli ailelerin çocuklari futbolcu olurdu ben fazla kasmazdim antremanlarda o yüzden zamanla ben futbolu degilde futbol beni birakmistir

ama su kadarini söyliyeyim gerçekten iyiydim ..
mahallede arkadas toplantilarinda ,gençlere bile örnek gösterilirdim..murat abiniz çok klas topçudur diye.. hatta su an süper ligde top oynayan 1-2 arkadasim vardir isimlerini vermiyeyim bazen telefonda de ve istanbula geldiklerinde konusuruz -sen bizden 2 kat daha iyi oynuyordun ama bak biz futbolcu olduk sen olamadin tarzinda laflarla karsilasirim..
olsun bizde kariyerimizi tribünde yaptik

oynadigim mevkiler sol ve sag açik ve forvet arkasiydi..
hatta kartal hali sahasinda oynarken 15 yasinda falanim
sahanin etrafi dolu çokta iyi oynuyorum ..
maçtan sonra biri geldikartini verdi..benimle iletisime geçebilirsin futbolcu olacaksan eger diye..bende o zaman kafalar kim bilir nerde daha yillar sonra onun çok büyük yildizlar yetistiren tamer güney oldugunu ögrendim,gs altyapisinda görev yapiyordu ,emreler ,fatih akyel,okanlari falan a takimina çikarmis tabii ben bunu bilmiyordum

bunu çok yillar sonra ögrendim ne zaman mi arkadaslar fenerli arkadaslar hatirlar hani lorant kovunca fener yönetimi son 8-10 haftayi alt yapidan bir hocayla tamam lamisti..iste o hoca tamer güneydi onu orda gördügümde sok olmustum tabii artik çok geçti 20 li yaslarin sonundaydik

oynadigim dönemde lakabim kosaydi hani su gs li kosecki gerçekten hem oyun stili hemde yüzüm benzerdi hatta bir dönem saçlari onun tarzinda kestirmis bu lakabi perçinlemistim hala -lakabim kosa dir -ama kosanin lakabi rüzgarin ogluydu bilenler bilir..

su anki durum artik samyeli olan bir kosa

+Quote Post
Mrbom
mesaj 19.10.2007, 02:02:38
Ýleti #7

Grup Simge

Ruh Halim:

Buda bir yerlerden alinti... biggrin.gif

1970-71 sezonunda yasananlar....
1970-71 sezonu; Ligin son haftasina Galatasaray 40, Fenerbahçe 39 puanla
giriyor...Son hafta Galatasaray Ankara' da PTT ile karsilasirken,Fenerbahçe
Istanbul' da Besiktas ile karsilasiyor...Ankara' dan gelecek iyi bir
haberin hayali ile Fenerbahçe' liler Mithat Pasa stadi tribünlerini
dolduruyor...

Tarih 6 Haziran 1971... Ligde hiç bir amaci kalmamis Besiktas her seye
ragmen onurluca direniyor Fenerbahçe'ye... Ilk devre golsüz kapaniyor...Ancak
önemli bir sorun var...TRT radyo baglantisinda giderilemeyen bir ariza
var... Bir türlü Ankara ile baglanti kurulamiyor...Ikinci devre, maçin 80.
dakikasina kadar durum 0-0... Bu dakikada FB' li Ogün Altiparmak golü
atiyor... Fenerbahçe 1-0 öne geçiyor...Fenerbahçeli idareciler Seref tribününde
golün sevincini yasarken bir haber ulasiyor kendilerine... Galatasaray
Ankara' da PTT karsisinda 2-0 maglup...Sevinçten ne yapacaklarini
sasiriyorlar... Baskan Faruk ILGAZ heyecandan yerinde duramiyor,
dayanamiyor saha kenarina iniyor... Futbolcularina sesleniyor:

''Dayanin...Iki dakika kaldi...Galatasaray 2-0 maglup....Dayanin
çocuklar...''...

Maç 1-0 sona eriyor... Fenerbahçe sampiyonlugu kutluyor...Tribünlerden
atlayan taraftarlar sahaya iniyorlar... Fenerbahçeli oyuncular, Ziya, Nedim,
Ogün, Fuat, Serkan omuzlarda... Tribünler ''Sampiyon...Sampiyon''
tezahüratlari ile inliyor... Sampiyonlugu kutlamak için soyunma odasina iniyor
Fenerbahçeliler... Aradan dakikalar geçtikten sonra TRT hatlarindaki ariza
gideriliyor... Ve Ankara' dan maç sonucu geliyor... Galatasaray 7-1
galip...

Fenerbahçe soyunma odasinda sampiyonlugu kutlayan idareciler ve
futbolcularda ölüm sessizligi... Böylece 6 Haziran 1971 tarihi, lig tarihimize
''Fenerbahçe'nin Sampiyon olmadan Sampiyonluk Turu attigi'' müstesna bir
tarih olarak geçiyor...!

--------------------
Play it again,Raphael

+Quote Post
çokseybilenkiz
mesaj 15.03.2008, 20:51:52
Ýleti #8

Grup Simge

Grup: Moderatör
Ýleti: 8,152
Katýlým: 20.10.2007
Nereden: kýrklareli
Üye No: 693
Ruh Halim:

SAÝT !SAÝT! ÇULLUKLARA BAK!

fenerbahçe ile galatasaray''ezeli rakipler olarak bilinir.ancak bu konuda bilinen bir baþka þey de,zaman zaman bu iki klübün sporcularý arasýnda görülen ''ezeli dostluktur''.

maçlardaki rekabet,oyun alanlarý dýþýndaki dostlugu gölgelememiþtir.bunun en hoþ örneklerinden biri 1913 yýlýnda futbol maçý sýrasýnda cerayan eden bir olaydýr.olayýn kahramanlarý da sporumuzun ünlü isimlerinden sait selahattin cihanoðlu ile galatasaraylý adnan ibrahim.biri takýmýn hücumdaki güçü,diðeri takýmýnýn savunmasýnýn belkemiði.
sait selahattin cihanoglu komple sporcu.yelken,kürek,sutopu,yüzme,tenis hatta hokey oynuyor.bunlardada þampiyonluklarý var.ancak en büyük meraký avcýlýk.afrikada aslan kaplan avlamýþ.adnan ibrahimde tanýnmýþ avcýlardan
sait selahattin ile adnan ibrahim 1913yýlýnýn yagmurlu bir gününde yapýlacak maça birlikte gelirler.yol boyunca tabi konuþtuklarý konu av olur.özellikle mevsimi gelen çulluk avýndan söz edip dururlar.stada gelinçe iki arkadaþ ayrýlýr.giyinir ve kendi takýmlarýnýn yerlerini alýrlar.maç baþlar sahada amansýz bir çekiþme dir gider.
sait selahattin cçhanoðlu güzel bir pas alýr.basar çalýmý.adnan ibrahimide geçer.önü bomboþtur.hýzla kaleye yönelir.
adnan ibrahim için yapacak bir þey kalmamýþtýr.o anda aklýna bir kurnazlýk gelir ve var gücüyle cihanoðluna seslenir.
-sait,sait çulluklara bak!
av .çulluk sözçükleri cihanoðlu'na futbol macýnda oldugunu unutturuverir. ve elinde olmadan durup kafasýnýn kaldýrýr ve çulluk sürüsünü aramaya baþlar.cihanoðlunun durmasýndan yararlanan adnan ibrahim yetiþip arkadaþýnýn ayagýndan topu alýr ve takýmýný bir golden kurtarýr.

ALINTI:TERCÜMAN ÇOCUK DERGÝSÝ 29 ÞUBAT 1980

--------------------

+Quote Post
Mrbom
mesaj 13.03.2009, 09:15:58
Ýleti #9

Grup Simge

Ruh Halim:

Üç büyüklerin Rapid maçlarý ya da savaþ günlerinde futbol...

Herkes 1999-2000 sezonunda Þampiyonlar Ligi’nde, Galatasaray’ýn Milan’la oynadýðý ve son dakika penaltýsýyla 3-2 kazandýðý maçý hatýrladý nedense, Sabri Sarýoðlu Bordeaux’ya son dakikada o golü atýnca. 

Oysa ki Galatasaray, bundan tam 34 sene önce UEFA Kupasý’ndaki ilk yolculuðuna da bir son dakika golüyle baþlamýþtý. Sene 1975’ti. Galatasaray’ýn tarihinde ilk kez katýlacaðý UEFA Kupasý’ndaki rakibi Avusturya temsilcisi Rapid Wien’di. Viyana’daki Prater Stadý’nda oynanan maçý Galatasaray 1-0 kaybetmiþ, Ýstanbul’a ümitli dönmüþtü ama.

Bu maçýn rövanþý 10 Ekim 1975, Çarþamba gecesi oynandý Ýnönü Stadý’nda. Galatasaray maçýn ilk yarýsýnda Gökmen Özdenak ve rahmetli Þevki Þenlen’in golüyle 2-0 öne geçmiþti. Ýkinci yarýnýn ortalarýnda Avusturya takýmýn efsanevi santrforu Hans Krankl iðne deliðinden topu geçirerek maçý 2-1’e getirmiþ, Galatasaray’ýn ümidini de neredeyse söndürmüþtü.

Bir gol daha lazýmdý Galatasaray’a turu geçmesi için. Ýþte o gol maçýn sonunda geldi. Bordeaux maçýnda olduðu gibi Galatasaray yine bir ölü top kazanmýþtý. “Büyük” Mehmet Oðuz, topu kalecinin uzanamayacaðý alana müthiþ kesmiþti. Top, eski bir tezahürattaki gibi “döne döne gelirken”, Gökmen Özdenak o müthiþ sýçrayýþlarýndan birini yapýp klasik kafa gollerinden birini atmýþtý. Böylece maçý 3-1 kazanarak tarihinde ilk defa katýldýðý bu kupada bir üst tura çýkmýþtý Galatasaray.

1975’te UEFA macerasýna bir son dakika golüyle baþlayan Galatasaray’da deðiþen bir þey yok. Yine son dakika golüyle devam ediyor yolculuðuna. Deðiþen tek þey, UEFA Kupasý’nýn 2000’de Galatasaray Müzesi’ne gelmesi. Onun dýþýnda her þey ayný.

Aðlayarak Kur’an-ý Kerim okuyan Fenerbahçeli

Madem söz Bordeaux’dan açýlýp Viyana’nýn Rapid takýmýna geldi, Fenerbahçe’nin ayný Rapid Wien’le 1951’de oynadýðý olaðanüstü maçý anmadan olmaz. Þimdilerde unutuldu, Avusturya o dönemde Orta Avrupa futbolunun önemli temsilcisiydi Macaristan’la birlikte. Ýþte o Avusturya’nýn yeþil-beyazlý Rapid Wien’i, özel maçlar yapmak için gelmiþti Aralýk ayýnýn son günlerinde Ýstanbul’a.

Kalburüstü oyuncularý vardý Rapid’in, Happel, Hanappi, Körner gibi. Ýþte bu efsane takým ilk karþýlaþmasýný Galatasaray’la oynamýþtý ve maçý 6-1 kazanarak, Ömer Besim Koþalay’ýn yorumuyla, “bize ders veren bir oyun göstermiþti.”

Sýrada Fenerbahçe vardý ertesi gün. Çoðu insan Rapid’in Fenerbahçe’yi de kolayca süpüreceðini sanýyordu. Nitekim maçtan önce Halit Kývanç, Fenerbahçe adýna ümitsizliðini gazetesindeki satýrlara taþýmaktan sakýnmamýþtý: “Orta Avrupa’nýn þöhretli Rapid’inden dünküne benzer mükemmel bir futbol bekliyoruz. Bu mükemmel futbolun rakkamla ifadesi de birkaç gollü bir galibiyetten aþaðý olmayacaktýr sanýrýz.”

23 Aralýk 1951, Pazar günü oynanan maçta o dönemki adýyla “Mithatpaþa Stadyomu” bütün yükünü almýþ, hâkim tepeler bile týklým týklým dolmuþtu. (O dönemde Yeni Açýk Tribü’nü yoktu. Bu yüzden beleþ tepelerin hem yekünü fazla, hem de seyircisi.) Herkes Rapid’den gol beklerken Fahir’in olaðanüstü çabasýyla müthiþ bir gol attý Fenerbahçe.

Bu golden sonra Rapid inanýlmaz gayret gösterse de gol atmayý baþaramadý. Fenerbahçe bu maçý 1-0 kazanarak yabancý takýmlarla oynanan maçlar bahsine Galatasaraylý Haluk San’ýn ertesi gün dediði gibi “altýn bir sayfa” daha eklemiþ oldu.

Bu maç, Türkiye futbol tarihine, Fenerbahçe’nin bir Avusturya takýmýný yenmesinin dýþýnda o güne dek sahalarda rastlanmayan bir duygu gösterisiyle de geçti: Açýk tribünde (yani bugünkü eski açýk) bir Fenerbahçe taraftarý maçýn oynandýðý 90 dakika boyunca, hiç susmadan yüksek sesle Kur’an-ý Kerim okumuþtu. Kur’an okurken zaman zaman da aðlayan ama bütün tribünlerden duyulan bu taraftarýn tek kiþilik sesi, o güne dek tribünlerin duyduðu en duygulu tezahürattý.

Rapid maçý için gökyüzünden ilan yaðýyor

Söz Rapid’den açýlýnca Beþiktaþ’ýn da Türkiye futbol tarihinde yerini almýþ özel bir uygulamasýný unutmamak gerek. Sene 1942. Harp dönemi. Her ne kadar Türkiye katýlmamýþ da olsa 2. Dünya Savaþý’na, yokluktan, yoksunluktan tüm millet etkileniyordu ister istemez. Elbette kulüpler de.

Kulüpler için o günlerde en önemli gelir kapýsý, meþhur yabancý takýmlarý ülkeye davet ederek maç yapmaktý. Yabancý takýmlar sayesinde ligde üç-beþ bini geçmeyen seyirci sayýsý bu özel maçlarda birden 15-20 bine ulaþýyor, kulüpler de böylece finansal olarak ayakta kalabiliyorlardý.

Ýþte bu savaþ döneminde Fenerbahçe ve Galatasaray birer maç yapmak için Avusturya’nýn Admira takýmýný getirmeye karar vermiþlerdi. (Bu konuda ülkeyi yönetenlerin yol göstermiþ olmasý da söz konusuydu muhtemelen. Çünkü Admira Hitler’in takýmý olarak biliniyordu ve tarafsýz ülkelerde Almanya’nýn propagandasýný yapmak için özel maçlar yapmasýyla tanýnýyordu. O Admira’nýn baþýndaki teknik direktör ise 1954’te Almanya’ya Dünya Kupasý’ný kazandýran Sepp Hepberger’di. Yani Helmuth Schön’ün ustasý.) Ne ki Beþiktaþ da çok istiyordu Admira’yla maç yapmayý. Ancak iki ezeli rakibi kazanacaklarý parayý bölüþmek istemedikleri için, buna pek de sýcak bakmýyorlardý.

Bunun üzerine Beþiktaþ maç yapmak için baþka bir takým aramak zorunda kalmýþtý. Madem ki ezeli rakipleri bu yola baþvurmuþtu, Beþiktaþ’ýn getireceði takým Admira’dan daha havalý olmalýydý. Bu takým da Rapid’di. Ne ki bu Rapid Avusturya’nýn deðil Romanya’nýn Rapid’iydi. Ama o da Avusturyalý adaþý gibi iyi bir takýmdý. Meþhur bir takým, stadý dolduracak bir takýmdý.

Beþiktaþ, Admira’yý sadece kendi aralarýnda paylaþan Galatasaray ve Fenerbahçe’ye Rapid’le misillemede bulunacaktý. Bunun için de Rapid’i bütün Ýstanbul’a anlý þanlý þekilde duyurmak zorundaydý. Ýþte tam bu anda bazý insanlarýn aklýna gelmiþti, gökyüzünden el ilanlarý atarak Rapid’i duyurmak. Hemen ziraat uçaðý kiralandý ve bütün Ýstanbul’a “Meþhur Rapid geliyor” yazýlý el ilanlarý atýldý.

Hemen ses getirmiþti bu kampanya. Ýlanlarýn gökyüzünden süzüldüðü günün akþamý Fenerbahçe’den bir telefon gelmiþti o dönemki adýyla Beþiktaþ Gençlik Kulübü’ne: “Rapid’le biz de oynamak istiyoruz” demiþti Fenerbahçe adýna konuþan yönetici. Dönemin Beþiktaþ yöneticisi rahmetli Nazmi Öktem, “o halde biz de Admira’yla oynayacaðýz” diye yanýtladý Fenerbahçe yöneticisini.

Ertesi gün maçtan alýnacak yüzde konusunda bir dizi pazarlýk yapýldý üç büyükler arasýnda. Önce yüzde 20’yle kapýyý açtý Fenerbahçe ve Galatasaray. Ama dönemin Beþiktaþ Baþkaný Abdullah Kozanoðlu, o meþhur Beþiktaþlý duruþuyla direnmiþ ve elde edilecek gelirin üç kulüp arasýnda eþit paylaþýlmasýný kabul ettirmiþti diðer iki kulübün temsilcisine.

Elbette oynanan bu maçlarýn kaç kaç bittiði pek önemli deðil. Önemli olan iki þey var, bugüne kalan. Ýlki Beþiktaþ’ýn Rapid maçýný duyurmak için bütün Ýstanbul’da uçaklarla el ilaný atmasýydý gökyüzünden. (Oysa ki o günlerde savaþan ülkelerdeki halklarýn üzerine kurþun ve bomba yaðdýrýyordu “düþman” uçaklarýndan.)

Ýkinci önemli þey ise büyük kulüplerimizin para kazanmak için Naziler’in “propaganda” takýmýyla maç yapmaya can atmasýydý. Hem de niçin? Finansal olarak ayakta kalmak için.

Alýntýdýr...

--------------------
Play it again,Raphael

+Quote Post
Mrbom
mesaj 13.03.2009, 09:24:18
Ýleti #10

Grup Simge

Ruh Halim:

Yedi kiþiyle “Fenar baðçe”ye yedi gol...

Bu tarihteki ilk Galatasaray-Fenerbahçe maçýnýn fotosu. 17 Ocak 1909'da çekildi. Bu maçtan yaklaþýk iki yýl sonra ayný sahada oynandý "yedi kiþiyle yedi sýfýr"lýk maç. Saha biraz çamurluydu sadece. Bir de arkada görülen tribünler tamamlanmýþtý.

Bugün 12 Þubat 2009. Bundan tam 98 yýl önce Galatasaray, Union Club sahasýnda, o dönemki adýyla “Fenar baðçe”yi* 7-0 yenmiþti. Bu maça Galatasaray 6 kiþi, Fenerbahçe ise 10 kiþi baþlamýþtý. Ýlerleyen dakikalarda Galatasaray’a bir futbolcu eklendi, Fenerbahçe’den ise bir futbolcu eksildi. Yani maç 7’ye 9 tamamlandý ve bu yedi kiþi, kendisinden iki futbolcu fazla oynayan Fenerbahçe’ye tam 7 gol attý.

Niçin takýmlar eksiktiler 1911’in o Þubat günü? Lodos yüzünden eksiktiler. Elbette lodostan daha çok etkilenen takým da Galatasaray’dý. Çünkü oyuncularýn bir kýsmý Ýstanbul’un Avrupa yakasýnda oturduðu için Anadolu yakasýna geçememiþlerdi o gün, vapurlar lodoston dolayý güçlükle çalýþtýðý için. Fenerbahçe ise bir Anadolu yakasý takýmýydý ve futbolcularýnýn Boðaz’ý geçme sorunu yoktu. Ýki takýmýn da eksik olmasýnýn nedeni bu iþte.

Peki bu 7 golü kimler attý “Fenar baðçe” kalesine? Dördünü, Galatasaray’ýn dört numaralý kurucusu Celal Ýbrahim atmýþtý o gün. Ýkisini ise iki numaralý kurucu Emin Bülend. Bir golü de bir numaralý kurucu Ali Sami Yen atmýþ olsa müthiþ bir þifresi daha olacaktý maçýn, ama o tek gol Ýdris’ten geldi.

Takýmlar sahaya hangi kadrolarla çýkmýþtýlar? Bununla ilgili iki farklý anlatým var spor tarihinde. Birisi spor tarihçisi merhum Haluk San’a ait bu aktarýmlarýn, diðeri ise halen Galatasaray Müzesi’nin Müdürü olan Ali Oraloðlu’na.

Merhum Haluk San’ýn verdiði listeye göre Galatasaray’ýn kalesinde Ahmet Robenson oynamýþtý. Onun önünde de Ali Sami (Yen), Küçük Ali (Tamay), Bekir Hoca (Sýtký Bircan), Celal (Ýbrahim), Ýdris ve Emin Bülend (Serdaroðlu). Merhum Haluk San’ýn verdiði listeyle, spor tarihçiliðinin duayeni Cem Atabeyoðlu’nun verdiði listenin ayný olduðunu belirtelim.

Galatasaray Müzesi Müdürü Ali Oraloðlu’nun verdiði listede ise kalede Ali Sami Yen görünüyor. Diðer altý oyuncusu ise Ali (Tamay), Bekir Bircan, Horace Armitage, Celal (Ýbrahim), Ýdris ve Emin Bülend.

Ben bu iki liste arasýnda Sayýn Ali Oraloðlu’nun verdiði listenin doðru olduðunu düþünüyorum. Çünkü listede yer alan bazý unsurlar, bu tarihi oynayan ve yýllar sonra kendisiyle yapýlan bir söyleþide bu maçý da anlatan Bekir Sýtký Bircan’ýn anlatýmýyla örtüþüyor.

Galatasaray’ýn beþ numaralý kurucusu Bekir Sýtký Bircan, Güven Sayýn’ýn kendisiyle yaptýðý söyleþide bu maçý aynen þöyle anlatýyor:

“… Bir fýrtýnalý havada Fener’le Kadýköy’de maçýmýz vardý. Vapurlar güçlükle iþliyordu. Çayýra vardýðýmýzda takýmda sadece yedi kiþinin orada mevcut olduðunu gördük. Fener’e bu maçý tehir etmemizi rica ettik; kabul etmediler. “Oynamazsanýz biz galibiyet seremonimizi (törenini) yaparýz” dediler. Kaptan Emin Bülend yedi kiþilik takýmý kurdu. O gün sakat olan Ali Sami’yi kaleye aldýk. Saha çamurlu ve berbattý. Fakat bu mühim maçý, top kalemize bir kere gelmemek üzere 7-0 gibi açýk bir farkla kazandýk…”

Özellikle yýllar yýllar sonra yapýlan sözlü aktarýmlarda büyük tarihsel yanlýþlýklarýn yapýldýðý sýr deðil. Yýllar karýþtýrýlýr, kiþiler karýþtýrýlýr, olaylar karýþtýrýlýr. Çünkü insan hafýzasý unutmakla zedeli. Ancak Bekir Sýtký Bircan’ýn bu önemli maçtan yýllar yýllar sonraki sözlü anlatýmý diðer tarihi kaynaklarla da örtüþtüðü, özellikle de Ali Oraloðlu’nun verdiði listeyi desteklediði için kýymetli.

Kalede kim vardý?

O gün kaleye Galatasaray’ýn bir numaralý kurucusu Ali Sami Yen’in geçmesi çok mantýklý. Çünkü ilk takýmýn hafbeki (bugünkü anlamda orta saha) Ali Sami Yen müzmin sakattý. Kronik sakatlýðýnýn nedeni de, 1907 yýlýnda Kadýköy’le oynanan ve Galatasaray’ýn 3-1 kazandýðý maçta ayaðýnýn kýrýlmasýydý. Ali Sami Yen bu önemli sakatlýktan sonra bir daha futbol oynamadý. Takým eksik olduðu için kaleye geçmesi bu yüzden çok mantýklý iþte. (Tabi bunu söylerken Ali Sami’nin kalede, takýmýn asýl kalecisi Ahmet Robenson’un ise savunma ya da orta sahada oynamýþ olabileceði ihtimalini dýþlýyor deðiliz.)

Galatasaray’dan bu maçta yedi gol yiyen Fenerbahçe’nin o günkü maç kadrosu konusunda ise hiçbir tartýþma yok. Spor tarihçilerimize göre Fenerbahçe o günkü maça þu kadroyla çýktý: Ali Sait, Galip, Sabri, Heanny, Ýzzi, Fethi, Þefkati, Memiþ, Tevfik ve Yahya. Kaleci Ali Sait maç oynanýrken sakatlandýðý için sahayý terkediyor. Bu nedenle Fenerbahçe de 10 kiþi baþladýðý maçý 9 kiþi tamamlýyor. Kaleye de sýrayla geçiyor sahada kalan futbolcular.

Eðer Ali Sami’nin Galatasaray kalesine geçtiði doðruysa, her iki takýmýn da maçý asýl kalecileriyle tamamlamadýðýný söylemek gerek. Ancak hemen þu da eklenmeli ki, bu maçta Fenerbahçe’nin 7 gol yemesini tek baþýna kalecisinin sakatlanmasýna baðlamak hiç de doðru deðil. 7 kiþiden yenen 7 golün temel nedeni iki takým arasýndaki müthiþ güç farký aslýnda.

Evet o günkü Galatasaray gerçekten çok güçlüydü. Fenerbahçe ise ayný oranda zayýf. Galatasaray, Konstantinopolis Futbol Ligi’nin son þampiyonuydu ve bu unvana, bir önceki sezon bütün maçlarýný kazanarak ve sadece iki gol yiyerek ulaþmýþtý. Rakiplerine oranla gerçekten çok kuvvetli bir kadrosu vardý. Fenerbahçe’nin kadrosu ise oldukça zayýftý. Fenerbahçe kadrosu için bir anlamda eski bir Galatasaraylý olan “Kulaksýzzade Galip ve arkadaþlarý” deyimini kullanmak hiç de yanlýþ olmaz. Evet, Galip ve arkadaþlarý. Çünkü o takýmýn en iyi futbolcusu gerçekten Galip’ti (Kulaksýzoðlu).

Bu tarihi maçýn oynandýðý sezonda Fenerbahçe’nin bütün maçlarýný kaybederek ligi sonuncu bitirmesi de destekliyor “zayýf takým” tezini. Kaldý ki ayný Fenerbahçe, yine ayný sezon, ligde yer alan Galatasaray’ýn ikinci takýmýna da 5-0 yenilmiþti.

(Burada bazý spor tarihçilerinin Fenerbahçe’yi 5-0 yenen ekibin, Galatasaray’ýn ikinci takýmý deðil Progrès adlý baþka bir takým olduðunu ileri sürerler. Ne ki bu tez doðru deðildir. Çünkü Galatasaray’ýn ikinci takýmý Progrès adýný bir sonraki sezonda aldý. (Fransýzca “ilerleme”, Osmanlýca ise “terakki” anlamýna gelen Progrès adý, doðrudan Ýttihat ve Terakki’den esinlenerek konulmuþtur. Nitekim bu takýmýn adý daha sonra Altýnordu olarak deðiþecek, kulübün fahri baþkanlýðýna da Dönemin Baþbakaný ve Ýttihat ve Terakki’nin üç liderinden birisi olan Talat Paþa getirilicekti.)

Zaten Fenerbahçe tarihçisi merhum Rüþtü Daðlaroðlu da, “Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1957” adlý kitabýnda, Fenerbahçe’yi 20 Kasým 1910 tarihinde 5-0 yenen takýmýn Galatasaray olduðunu belirterek bu konuda hiçbir tartýþmaya mahal býrakmaz.

Bu “yedi kiþiyle yedi sýfýrlýk” maç, 100 yýllýk rekabet tarihinin hiç kuþkusuz þahikasý, yani zirvesidir. Eþsizdir, biriciktir. Bir maçtan daha çok, bir darbýmesel, bir menkýbedir. Efsanedir.

Her iki takým da bu maçtan sonra altýþar gollü galibiyetler almalarýna raðmen (evet, 4 Mayýs 1913’te Galatasaray Fenerbahçe’yi 6-0 yenmiþti), hiçbir zaman yedi gollük bir galibiyete ulaþamadýlar. “Yedi kiþiyle yedi sýfýr”ý efsaneleþtiren de biraz budur.

Galatasaray kendi mütevazýlýðý içinde bu maçý hiçbir zaman öne çýkarmadý, çýkarmýyor. Ama bu, “yedi kiþiyle yedi sýfýr”ýn unutulduðu anlamýna gelmesin. “Yedi kiþiyle yedi sýfýr”, camianýn kollektif belleðinde çok önemli bir aný ve miras durumunda. Hiç unutulmadý. Unutulmayacak da.

Nereden biliyoruz bunu? 23 Þubat 1936’da oynanan ve Fenerbahçe’nin 6-1 galibiyetiyle biten maçta Aslan Nihat’ýn henüz çok toy olan 18 yaþýndaki Gündüz Kýlýç’a gürlemesinden. O maçýn sonlarýnda, Galatasaray 6-1 gerideyken elleri belinde maçý seyreden genç Gündüz Kýlýç’a sormuþtu Aslan Nihat, “niçin koþmuyorsun” diye. Ve Gündüz Kýlýç’tan duyduðu “galibiyet için ümidimiz yoktur” yanýtý karþýsýnda da çok kýzmýþtý Aslan Nihat. “Abilerimizin rekorunu onlara kýrdýrmayacaðýz” diye kükremiþti genç futbolcuya.

Aslan Nihat’ýn “kýrdýrmayacaðýz” dediði rekor bu rekordu iþte. Yedi kiþiyle yedi gol rekoru. “Abilerimiz” dediði ise Celal Ýbrahimler, Emin Bülentler, Ýdrisler, Bekirler, Aliler’di.

Ýþte o rekor bundan tam 98 yýl önce bugün kýrýldý. O halde söylemenin vaktidir gür bir sesle, o “abilerimizi” rahmet ve saygýyla anarak: Bugün bayram çocuklar.

* Fenerbahçe’nin ilk isminin ve okunuþunun “Fener baðçe” olduðu sýr deðildir. Ancak “Fener” diye bilinen kelimenin aslýnda “Fenar” diye yazýldýðýna dikkatimi Prof. Dr. Sait Naderi çekti. “Fenar baðçe”nin ne zaman “Fenerbahçe”ye dönüþtüðü güzel bir inceleme konusu aslýnda. Okumadým ama belki bu sorunun yanýtý “Asr-ý Fener”de veriliyordur.

Alýntýdýr...

--------------------
Play it again,Raphael

+Quote Post

Konuya link ver...
Forum için... (BBCode)
HTML Kullaným...
Direk link...

2 Sayfa V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 kullanýcý bu baþlýðý okuyor (1 Misafir ve 0 Gizli Kullanýcý)
0 üye:

Collapse

> Benzer Ba?l?klar

Baþlýk Yan?tlar Konuyu Ba?latan Okunma Son Faaliyet
No New Posts Futbol Oyunu
10 sea1764 4,189 19.03.2013 - 22:23:38
G?n: mehmet yeloðlu
No New Posts Futbol Balesi
4 sea1764 2,843 20.08.2011 - 01:38:06
G?n: loreyeno
No New Posts Futbol Topunun Geliþimi
0 alpino 1,297 21.03.2011 - 02:41:24
G?n: alpino
No New Posts Futbol Balesi
0 alpino 1,390 15.03.2011 - 04:35:49
G?n: alpino
No New Posts Futbolcu Çýkartmalarý
Figurine Panini
7 darko 4,006 03.02.2011 - 11:23:59
G?n: sahaf

RSS Basit Görünüm Tarih : 11.12.2019 - 19:37:30
.: Destekleyenler & Desteklediklerimiz :.
Seksenliyillar.Com | 80ler.Com | sinemabuyusu.com | Kingofcollectors | Seksenler.Forumotion | sekerkizcandy.com | Captano.net