Dede Korkut Masalları |
Bölüm Kurallarý
Küçükken büyüklerinizden dinlediðiniz fýkra,masal ve hikayeleri bu bölümde paylaþabilirsiniz
Güzel Paylaþýmlar
![]() ![]() |
Dede Korkut Masalları |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Emektar Mod.
Ýleti: 1,555
Katýlým: 29.05.2007
Nereden: Izmir
Üye No: 62
Ruh Halim:
![]() ![]() |
Dedem Korkut Masallari olarak da bilinir. Benim aklima hemen gelenler: Tepegöz, Deli Dumrul, BogaçHan.
Bu hikayelerde en çok hosuma giden yeni dogan çocuga hemen isim verilmeyip, basardigi bir is sonunda o is ile ilgili bir isim almasi, ve isminin törenle verilmesidir; Bogaçhan mesela. Ayni gelenege Kizilderililerde de rastlanir. Ilginç di mi? -------------------- Androidler elektrikli koyun düþler mi?
Philip K. Dick |
| |
Bu iletiye te?ekk?r edenler: | |
![]()
Ýleti
|
|
![]() Grup: Üye
Ýleti: 57
Katýlým: 04.06.2007
Nereden: Istanbul
Üye No: 85
![]() |
QUOTE(karakedi) Dedem Korkut Masallari olarak da bilinir. Benim aklima hemen gelenler: Tepegöz, Deli Dumrul, BogaçHan. Bu hikayelerde en çok hosuma giden yeni dogan çocuga hemen isim verilmeyip, basardigi bir is sonunda o is ile ilgili bir isim almasi, ve isminin törenle verilmesidir; Bogaçhan mesela. Ayni gelenege Kizilderililerde de rastlanir. Ilginç di mi? Özellikle Deli Dumrulun BRE KAVAT sözü çok hosuma giderdi.. -------------------- Üslubunuza Dikkat Ediniz.
|
| |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Emektar Yönetici
Ýleti: 2,734
Katýlým: 02.06.2007
Nereden: Ankara
Üye No: 76
![]() |
Hey gidi hey... Ýlkokulda Deli Dumrul oyununu sahnelemiþtik. Ben de Dede Korkut olmuþtum. Pamuktan sakallar falan acayipti
![]() -------------------- ![]() Ýþte döndüm, burdayým; Ben bu iþte ustayým :) |
| |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Mazi Hocasý
Ýleti: 1,199
Katýlým: 14.05.2007
Nereden: Istanbul
Üye No: 6
![]() |
Çok güzel hikayelerdi bence baya ciddiydi mesaj verirdi ....
|
| |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Emektar Yönetici
Ýleti: 2,734
Katýlým: 02.06.2007
Nereden: Ankara
Üye No: 76
![]() |
QUOTE(yunusca) O hikayelerin mesaji halki Islam'a alistirmakdir... Çünkü Islama yeni isinilmistir..Dikkat edersen Deli Dumrulda ALLAHA KAFA TUTUYOR....Sonunda ne oluyor ... Bir yanlýþlýk var burada. Dede Korkut ya da Orta Asya'da bilinen adýyla Korkut Ata, Türklerin Ýslam'ý seçmesinden çok önce yaþamýþtýr. -------------------- ![]() Ýþte döndüm, burdayým; Ben bu iþte ustayým :) |
| |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Moderatör
Ýleti: 2,626
Katýlým: 20.08.2007
Nereden: Izmir
Üye No: 438
Ruh Halim:
![]() ![]() |
QUOTE(emrahuytun) QUOTE(yunusca) O hikayelerin mesaji halki Islam'a alistirmakdir... Çünkü Islama yeni isinilmistir..Dikkat edersen Deli Dumrulda ALLAHA KAFA TUTUYOR....Sonunda ne oluyor ... Bir yanlislik var burada. Dede Korkut ya da Orta Asya'da bilinen adiyla Korkut Ata, Türklerin Islam'i seçmesinden çok önce yasamistir. Dede Korkut islam öncesi döneme aittir ancak islami kabul ettikten sonra sözlü olarak anlatilan bu öyküler islami ögeleri bünyesine alip müslüman yasantisina uyum saglamislardir. Deli Dimrul öyküsündeki Tanri ve azrail bunun en önemli delilidir. burada dede korkut öykülerinin bende biraktiklarini yazmak istiyorum. Deli dumrul beni en çok etkileyen öyküdür. Dumrulun esiyle konusmasi ideal aile kavramini özetler. Bogaç han ise uzun bir öyküdür. Nedense biz hep oglanin ismini alincaya kadar olan kismini biliriz. öykünün çok dramatik bir devami da vardir. Baba ogul çekismesi ve annenin aile içindeki yeri vurgulanir. bamsi beyrek öyküsü ise kadin ve erkegin toplumda es degerde hayatini sürdürdügünü anlatir. Salur kazanin evinin yagmalanmasi; anne sevgisi, anneye verilen degeri anlatir. basatin tepegözü öldürmesi; inanç ve zeka, imkansiz gibi görünenlerin basarilmasini saglar. ussun koca oglu egrek; kopuz dolayisiyla müzik ve siir Türkün Türkü tanimasini saglar. -------------------- her mesajým imzamdýr
|
| |
![]()
Ýleti
|
|
![]() Grup: Pre Elit Yazar
Ýleti: 259
Katýlým: 13.07.2007
Üye No: 252
![]() |
Bugün sadece iki el yazmasi nüshasi bulunmaktadir. Nüshalardan biri Almanya'da "Dresden Krallik Kütüphanesinde", digeri ise "Vatikan kütüphanesindedir". Dresden nüshasinda toplam on iki hikaye vardir. Vatikan nüshasinda ise bunlarin alti tanesi bulunmaktadir.
Dresden nüshasinin basligi: Kitab-i dedem korkut alâ lisan-i tâife-i oguzan
Vatikan nüshasinin basligi: Hikâyet-i oguznâme-i kazan beg ve gayri -------------------- Always
|
| |
![]()
Ýleti
|
|
Grup: Pre Elit Yazar
Ýleti: 437
Katýlým: 25.05.2009
Nereden: yeþilçam
Üye No: 5,042
![]() |
Yýldýrým Önal'ýn Türk Ticaret Bankasý ve Türk Ev Kadýnlarý Derneði'nin katkýlarý ile çýkardýðý Dede Korkut Masallarý 45 liðinden o eþssiz Davudi sesi ile okuduðu Deli Dumrul ile Azrail hesaplaþmasýndan alýnan bir bölüm..yine plakta masallaþtýran kiþinin adý ise M.Necati Sepetçioðlu diye geçiyor.
Deli dumrul kýrk yiðidi ile yiyip içip otururken birden azrail ortaya çýkar. azrail’i ne nöbetci görür, ne kapýcý. kendisini bir tek deli dumrul görmüþtü. bir anda gören gözü görmez oldu, elleri tutmaz oldu dünya alem dumrul’un gözüne karanlýk oldu soluðu kesilmiþ bir halde þöyle seslendi: - bre ne heybetli kocasýn kapýcýlar seni görmedi nöbetçiler seni duymadý tutan elim tutmaz oldu ellerim titredi, lokmam yere düþtü aðzýmýn içi buz gibi oldu kemiklerim tuz gibi oldu bre sakalcýðý akça ihtiyar gözü fersiz ihtiyar bre ne heybetli ihtiyarsýn, söyle bana. kazam belam dokunur bugün sana, dedi. böyle deyince azrail hiddetlendi - bre deli budala gözümün fersiz olduðunu beðenmiyorsun, gözü güzel kizlarýn, gelinlerin canýný çok almýþým sakalýmin aðardiðýný beðenmiyorsun , ak sakallý kara sakallý yiðitlerin canýný da çok almýþým sakalýmýn aðarmasýnýn manasý budur. bre deli, övünüyordun.; al kanatlý azrail benim elime geçse, öldüreydim; güzel yiðitlerin canýný onun elinden kurtaraydým, diyordun. iþte þimdi geldim ki senin canýný alayým.verir misin, vermez misin? yoksa benimle savaþýrmýsýn? söyle bana dedi deli dumrul boncuk boncuk terlemiþti: - bre azrail sen misin? dedi - evet benim, dedi - bu güzel yiðitlerin canýný sen mi alýyorsun? dedi - evet ben alýyorum, dedi - bre azrail ben seni geniþ yerde arýyordum, dar yerde elime geçtin. seni þimdi býrakýrmýyým hiç? seninle vuruþayým öldüreyim. güzel yiðitlerin canýný kurtarayým, dedi. ------------------------------------------------------------------------------------- Bu hesaplaþma böyle sürer gider azrail kuþ olur uçar ve sonunda dumrulun canýný alacak iken,bu hesaplaþma hak teala nýn hoþuna gider azrail'e dumrulun anne ve babasýnýn canýný almasýný ve dumrul ile karýsýna 140 yýl ömür vermesi ile sona erer. - -------------------- ''...Korkulu günler bunlar.Kimse tek ýþýk yakmýyor.Bu gidiþle,gemilerin ýþýklarý görününceye kadar da yakacaklarý yok..Gemileri bekliyoruz...''
|
| |
![]() ![]() |
Benzer Ba?l?klar
Baþlýk | Yan?tlar | Konuyu Ba?latan | Okunma | Son Faaliyet | |
---|---|---|---|---|---|
![]() |
Deðerli | 29 | jetfire77 | 12,345 | 09.04.2017 - 21:48:58 G?n: GaLaCTiCa |
![]() |
Dedektif Nik | 9 | Mrbom | 3,686 | 28.04.2016 - 18:54:52 G?n: oldkid |
![]() |
Dedektiflik Bürosu Remington Steele |
7 | jetfire77 | 3,558 | 12.01.2015 - 14:37:14 G?n: çokseybilenkiz |
![]() |
Dedektif Hagen | 0 | emresiyahoglu | 1,307 | 02.03.2012 - 23:02:32 G?n: emresiyahoglu |
![]() |
Deðerini Yeni Anladýklarýnýz | 33 | TURBO | 16,006 | 15.10.2011 - 17:53:37 G?n: superisi |
![]() |
Basit Görünüm | Tarih : 07.12.2019 - 09:46:18 |